Calle får oförtjänt kritik!

Calle Kristiansson i Idol 2009 
©Per-Olov Jernberg, Poplight


Vem kommer att sälja bäst av Erik och Calle? Erik Grönwalls album heter Erik Grönwall. Calle Kristianssons album heter Calle Kristiansson. Genren i båda fall heter ”Idolrock”. Det har kommit två coverplattor, det är som att det finns två ”ettor” – och av GP fick båda albumen ettor. Alltså en fyr. Egentligen är det inget att vara överraskad över, för Idol-album brukar inte vara musikkritikernas favoriter. Men på något sätt är sågningen av Calle g rundligare än den av Erik. Hör här:

 ”Förre Idolsegraren Kevin Borgs album släpptes i mars. Big mistake. Vinnarens platta måste ut i julhandeln, helst tvåans också även om det tar död på hela idén med en Idolfinal. Alltså brinner det i knutarna och därför väljer Sony den enkla vägen och spelar in de bidrag som Erik Grönwall tävlat med under hösten (Run to the hills, Heaven, Hey Jude med flera). Därmed struntar också skivbolaget i att 1) alla de här versionerna redan ligger på Youtube och att 2) detta faller fullständigt platt utan den relativa nerv som ändå finns i en direktsändning. Men som Erik sjunger och som alla över tretton år redan insett: The show must go on. Hur det låter? Tja, som på tv. Såklart.”    

”Calle Kristiansson var den där trulige skåningen i Idol som kikade ner i golvet de första veckorna. Han med den hesa rösten. Minns ni honom? Minns ni hur det spred sig ett försiktigt leende över Calles läppar när han fick Bagges guldbiljett nedkörd innanför t-shirten medan han sjöng Walking in Memphis? Drömmen tog fart. Nu jäklar. Några månader senare gör Idol-Calle som Idol-Erik och skivdebuterar med ett snabbproducerat och slätstruket coveralbum där Calle bara bytt tv-format, från Idol till Sikta mot stjärnorna. Men att härma Tom Jones och Bruce Springsteen ... var det verkligen så drömmen såg ut?”   

Man har alltid högre förväntningar på tvåan. Calle skulle ju vara ”alternativ.” Alltså blir besvikelsen så mycket större. Eriks album känns som att det passar honom, mainstream och cover, han gör det med sin egen energi. Calles album känns som ”jaha jag måste göra detta”. Resultatet är mycket sämre.

Av två ettor är det en som är mer bottennapp. Den verkliga vinnaren … ja, Erik ligger etta på båda topplistorna just nu. Vi får se hur det går när Calles album kommer igång på allvar, hur många fans han har som betalar för låtarna.   

 Slutligen så är det samma skivbolag. Och samma vinnare.


Kommentarer
Postat av: michelle

asså, det där va fan taskigt! calles skiva är grym och that's it!

2009-12-29 @ 22:32:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0