Publikrekord på laholmsfestival!!

De stora artistbokningarna gjorde sitt. Årets kulturfestival blev den publikrikaste hittills. Arrangörernas ambition är att fortsätta i samma storlek nästa år.

Traditionsenliga Västkustrallyt. 150 deltagande utgick från Stortorget och gick i mål vid Gröningen. Konferencier Roger Åkersten talar här med Rolf och Britt Andersson från Vittsjö, som åker i en Jaguar.

Traditionsenliga Västkustrallyt. 150 deltagande utgick från Stortorget och gick i mål vid Gröningen. Konferencier Roger Åkersten talar här med Rolf och Britt Andersson från Vittsjö, som åker i en Jaguar.Fotograf: Susanne Jacobsson

Kreativ sysselsättning. Kajsa och Anna Rimskog hade åkt från Norra Össjö utanför Hishult för att göra lerfiskar på Teckningsmuseet.

Kreativ sysselsättning. Kajsa och Anna Rimskog hade åkt från Norra Össjö utanför Hishult för att göra lerfiskar på Teckningsmuseet.Fotograf: Susanne Jacobsson

Mycket musik. Under festivalens grande finale på Gröningen spelade många band. Här är ett gäng från Kulturskolan uppe på scenen.

Mycket musik. Under festivalens grande finale på Gröningen spelade många band. Här är ett gäng från Kulturskolan uppe på scenen.Fotograf: Susanne Jacobsson

Redan på fredagen slogs publikrekord på Gröningen när Calle Kristiansson, som kom tvåa i TV4:s Idol förra året, stod på scen. Arrangörerna räknar med att uppemot 5 000 personer var inne på festivalområdet samtidigt, vilket är runt 1 000 fler än förra året. Minst sagt knökfullt alltså.

– Det kändes när man blickade ut över området att det var väldigt mycket folk. Det var helt klart rekord i fredags so far på festivalen, säger festivalgeneral Maja Lindgren.

Även lördagskvällen när artister som Hästpojken och Fibes, oh Fibes! spelade var välbesökt, men rekordet från fredagen stod sig. Hur många som totalt besökt Gröningen under kulturfestivalens grande finale är dock svårare att uppskatta.

– Folk kommer och går. Men det känns himla, himla bra. Och vädret har varit underbart i alla fall sista delen av veckan, säger Lindgren.

Laholms kulturfestival, som har pågått i mer än en vecka, kunde även upplevas på andra ställen under avslutningshelgen. På Teckningsmuseet fick pysselsugna barn på lördagen testa att göra lerfiskar. Något som inte drog riktigt lika mycket folk.

- Det är synd att det inte kommer fler för det är kul att de anordnar sådant här, sade Anna Rimskog.

Hon och dottern Kajsa, sju år, hade åkt från Norra Össjö utanför Hishult för att göra egna färgglada konstverk. Kajsa var på lördagseftermiddagen ensam om att pyssla, men hon var lika glad för det.

– Jag har gjort en sjöstjärna och en fisk. Jag ska ha dem på mitt rum, sade hon.

På söndagen fylldes stora delar av södra Halland dessutom med fina bilar. Med start på Stortorget och målgång vid Gröningen anordnades Västkustrallyt i anslutning till kulturfestivalen. 150 deltagande körde den runt sju mil långa rundan.

– En hel del har valt sin cab i dag i stället eftersom vi har vädrets makter med oss, sa Arne Åkerblom från Hallands fordonsveteraner.

Redan innan sista festivaldagen var till ända hade Maja Lindgren och de andra arrangörerna börjat blicka framåt mot nästa års upplaga av kulturfestivalen, som kommer att bli den fjärde i ordningen. Ambitionen är att även då lyckas knyta till sig stora, kända artister.

– När vi har nått hit så vill vi inte backa tillbaka. Det blir en bra känsla på området när det blir en blandning av elever, artister och mer lokala band, säger hon och tillägger:

– Det har växt lite för varje år. Men vi försöker hålla kvar det vid Lagan så länge det går. Vi vill det som en gratisfestival.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0